Sjællandske Granatværk
Statslig virksomhed til produktion af ammunition
Danmark fik, efter 2. verdenskrig, økonomiske støtte fra USA via European Recovery Program til dagligt kaldet Marshallplanen. En del af denne støtte skulle bruges til at forbedre sikkerhedspolitikken i Danmark. Regeringen besluttede derfor, at der skulle bygges 3 ammunitionsfabrikker i Danmark.
Den ene af disse blev døbt Sjællandske Granatværk, og blev etableret i det daværende Nr. Herlev Kommune, ved den østlige side af Brødeskov, på en 20 ha. stor grund.
Fabrikken var indrettet til at producere 105 mm granater, en standard størrelse indenfor Nato. Granaterne var tænkt solgt til andre Nato lande. De første år fabrikken var aktiv, var der rigeligt med ordre, og produktionen beskæftigede da flere hundrede ufaglærte medarbejdere.
Allerede i 1957 begyndte det at knibe med ordretilgangen, og de følgende år vekslede det mellem fyringer og genansættelse af personale. I 1962 blev det besluttet at nedlægge værket og overføre aktiviteterne til Jydske Granatværk, som lå i Elling nord for Frederikshavn. I 1963 var det endeligt slut med Granatværket, og området blev overtaget af Sjællandske Tøjhus.
Området er nu en del af Brødeskov kaserne.
Trotylstøberiet i Brødeskov vækker stadig interesse. Her ved en rundvisning med BLF i 2023. (Foto: Tom Feilberg)
Hvis man går en tur ad den østligste skovsti i Brødeskov mod syd, passerer man det hegn, som omgav hele Granatværket. Bag hegnet kan ses nogle af de bygninger, som indgik i Sjællandske Granatværk. Bygningerne, som nu er over 70 år gamle, er speciel bygget til granatproduktion. Den bygning som rummede trotylstøberiet er ret markant, blandt andet er de store vinduespartier udformet til at blive blæst ud i tilfælde af en eksplosion. De bygninger, man kan se fra skoven i dag, er noget medtaget på grund af minimal vedligeholdelse gennem årene.